Bezmetalne krunice i metalokeramičke krunice

Keramičke krunice ili u žargonu ”zubne navlake”, kako ih veliki broj pacijenata često zove, postavljaju se na prethodno pripremljen zub i imaju za cilj da vrate funkciju zubu, ojačaju ga i naravno, svojom bojom i oblikom savršeno se uklope u zubni niz. 

Postoje brojne indikacije za izradu krunica. NajčešÄ‡e, krunice se izraÄ‘uju na zubima koji su u većoj meri oštećeni (karijesom ili usled frakture dela krunice zuba) kako bi se sačuvalo preostalo zubno tkivo, zatim kod oslabljenjih zuba kako bi se sprečilo njihovo pucanje (npr. kod zuba čiju veliku površinu zauzimaju plombe ili kod endodonski tretiranih zuba), kao i kod zuba sa izraženim nepravilnostima u boji ili obliku.

Stomatolog na osnovu kliničkog pregleda, analize rentgen snimaka i uz pomoć drugih dijagnostičkih procedura odreÄ‘uje kakva vrsta keramičke nadoknade je indikovana za dati slučaj, kao i da li zub na kome se postavlja kruna treba ojačati ili eventualno prethodno uraditi retretman neadekvatno lečenog zuba. Izrada krunice zahteva prethodnu preparaciju zuba. Nakon preparacije, odreÄ‘uje se boja zuba, odnosno boja buduće krunice i  izraÄ‘uje privremena krunica koja će zaštiti zub do momenta dobijanja definitivne krune.  Sama izrada krunice obavlja se u laboratoriji od strane zubnog tehničara. Nakon probe u ustima, ukoliko krunica zadovolji zadate funkcionalne i estetske kriterijume, stomatolog pristupa trajnom fiksiranju krunice.

Široko poznate metalokeramičke krune kao svoju osnovu imaju metal preko koga se nanosi keramika. Svojom bojom i oblikom mogu da zadovolje estetske kriterijume, ali u zahtevnoj estetskoj zoni, naročito pri prirodnom osvetljenju, može se videti razlika u transparenciji u odnosu na prirodne zube. One neće propuštati svetlost, za razliku od bezmetalnih krunica koje zadovoljavaju visoke kriterijume u estetskoj zoni. TakoÄ‘e, kod metalokeramičke krunice ponekad sivi rub krunice postaje vidljiv usled povlačenja gingive, a moguća je i pojava “tetovaža” desni kod metalokeramičkih krunica već nakon nekoliko godina prisustva u ustima. Bezmetalne keramičke krunice prevazilaze ovu vrstu problema, jer su u celosti izraÄ‘ene od keramike. Pored ispunjavanja visokih estetskih zahteva bezmetalne krunice posebno su pogodne kod ljudi koji imaju alergiju na odreÄ‘ene legure metala.

TakoÄ‘e postoji razlika i meÄ‘u samim bezmetalnim krunicama, kako u samoj vrsti keramike, tako i u načinu izrade i provoÄ‘enju svetlosti. Stomatolog odreÄ‘uje vrstu keramike prema datom slučaju. Najbolji estetski rezultati postižu se kada zubni tehničar ručno modeluje krunicu, koristeći različite boje i efekte, što je naročito važno za zube u estetskoj zoni.

Naš rad prate renomirane zubotehničke laboratorije, koje uz upotrebu materijala vrhunskih svetskih proizvoÄ‘ača izraÄ‘uju najkvalitetnije radove u što kraćem roku.