Minimalno invazivna stomatologija

Holistički pristup koji integriše minimalno invazivne tehnike tretmana i estetsku stomatologiju u svrhu ulepšavanja osmeha, ne zaboravljajući psihologiju, zdravlje, funkciju i izgled pacijenta.

Prošla su vremena kada bi se zdravi zubi potpuno zbrusili ne bi li im se trajno promenila boja, pravile krune kada se ošteti ivica zuba ili kada su se veliki ispuni postavljali zbog malog karijesa. ÄŒesto pitanje je  koliko je zdravog zubnog tkiva potrebno žrtvovati da bi se nadoknadilo izgubljeno. Tehnologija modernih materijala, instrumenti kojima raspolažemo i stučnost terapeuta omogućuju da biološka cena Vašeg tretmana bude vrlo niska.

Uz definicuju minimalno invazivnih tretmana često se pominje odsustvo bilo kakvog ili minimalnog brušenja, male preparacije ili neki uslovno veoma konzervativni postupci. Po mom shvatanju minimalno invazivan pristup  je onaj koji zahteva da se učini sve što je neophodno, ali ništa preko optimalnog  tretamana koji će obezbediti dugoročno kvalitetan ishod terapije. Naš je stav da je ugradnja implanta kod gubitka zuba takoÄ‘e minimalno invazivan pristup, jer čuva dva susedna zdrava zuba od preparacije i njenih potencijalnih komplikacija”.

dr Igor Ristić